Safe Side Festival
/

 

 

Het Forteiland

Het Safe Side Festival had zich geen betere locatie kunnen wensen: het geheimzinnige Forteiland in IJmuiden. 

Het forteiland is een verdedigingswerk dat werd gebouwd in 1885 en is nog steeds alleen per boot bereikbaar. Het fort werd ingericht om militairen te herbergen en was geschikt om zowel de kust als de sluizen van het Noordzeekanaal te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. In de tweede wereldoorlog was het forteiland in opperste staat van paraatheid. De sporen daarvan zijn nog steeds zichtbaar. 

Met het Safe Side Festival brengen we de huidige onrust naar een omgeving waar het verleden meespeelt. Een eiland als dit zet het onderwerp op scherp. Het gevoel van veiligheid en tegengestelde emoties liggen verborgen in de meters dikke muren. Het duister is soms bijna tastbaar en de begrenzing van het water maakt dat we niet snel weg kunnen. 

Zo'n plek is buitengewoon inspirerend voor makers die werken met het thema veiligheid. Maar ook voor de bezoeker die het gevoel ervaart van op reis te zijn naar een onbekende bestemming. Eenmaal aangekomen maak je vervolgens op ontspannende wijze kennis met uiteenlopende ideeën en meningen ten aanzien van het thema veiligheid. Soms zal humor de ruimte vullen, soms wordt de bezoeker geconfronteerd met de realiteit. Of je ontsnapt aan de werkelijkheid via film, muziek, dans of taal, is aan jou. Het gaat om het onderweg zijn. De eindbestemming is onzeker. Als reiziger kun je tot verschillende inzichten komen en ontdekken je waar jezelf staat. De verrassing ligt overal op de loer.