Safe Side Festival
/

 

 

het Safe Side Festival

Het Safe Side Festival - een multidisciplinair cultureel festival op een bijzonder eiland...

De aanleiding: 

Wereldwijd heerst er een politieke onrust.​ We raken het vertrouwen kwijt in de democratie. Leiders zoals Poetin, Erdogan, Trump en Assad ​​dragen daaraan hun steentje bij. Populisme en nationalisme neemt toe. Er zijn miljoenen vluchtelingen op zoek naar veiligheid en een toekomst. De angst voor al die nieuwkomers en de ​op handen zijnde ​veranderingen maakt dat we kijken met de bril van troebel glas. Vooroordelen, ​aanhoudende crisis, terroristische aanslagen, dreiging, (social) media geven een verwrongen beeld. 

Wat kun je doen? 

Het is aan de kunst om onderwerpen die ons allemaal aangaan te onderzoeken en de daarbij behorende emoties te verkennen. Met het multidisciplinair festival Safe Side geven we kunstenaars, theatermakers, musici, schrijvers, dansers en filmmakers de gelegenheid om hun interpretatie te geven van dit tijdperk.

Wat is veiligheid?

​Het festival is gesitueerd op het Forteiland in de haven van IJmuiden. De locatie is alleen per boot te bereiken. We laten bekend terrein achter en reizen af naar niemandsland. Of juist allemansland. De plek staat garant voor een ambivalente ervaring. De meters dikke muren suggereren veiligheid. Als een onneembare vesting - hier ben je veilig. De dreiging ligt in de donkere ruimtes en de begrenzing door het water. Het Forteiland is groot genoeg om te verdwalen en de weg kwijt te raken. Een buitengewoon boeiende plek voor vragen. 

Waarom een festival?

Op het festival wil​len we​ werk laten zien met zoveel mogelijk diversiteit. De kunstenaars, die garant staan voor kwaliteit, onderzoeken het thema zelfstandig of in samenwerking met anderen. Nieuwkomers krijgen een belangrijke rol en nemen zij deel aan diverse projecten. Met werk dat je raakt verbinden zij zich - al is het maar voor één dag, voor één moment met de bezoekers van het eiland. Er gebeurt iets met je ... maar wat? 

Waarom dít festival?

Het Safe Side Festival heeft de intentie om te verbinden. Het schept ruimte voor herkenning, inleving, erkenning, solidariteit en kennismaking. Hier bundelen we onzen krachten, leven we samen in diversiteit. Een positief geluid dat speelt met schoonheid en zelfreflectie. Als weerwoord op geweld en angst. 

Meer weten over het Safe Side Festival?

Ontdek wie de deelnemers zijn en steun ons!